U wilt geen gastheer worden van een teek...

Teken

Een teek voed zich met het bloed van zijn gastheer. Gewone teken eten bloed van allerlei gastheren zoals zoogdieren, vogels, reptielen en mensen. Een volwassen dier kan 8 tot 9 dagen blijven zitten. Bij de hondenteek zijn honden of andere zoogdieren gastheer en in een enkele geval mensen.

Teken verspreiden zich via huisdieren of de in de omgeving aanwezige wilde fauna. Ze zorgen voor huidirritatie en kunnen ziektes overbrengen. Het is daarom belangrijk om uw huisdieren regelmatig te controleren op teken.

Bent u zelf en/of uw kinderen buiten in de natuur geweest dan kan het geen kwaad om goed te controleren op teken.

teek

Maak kennis met...

Hondenteek

Kenmerken

Hondenteken zijn roodbruin van kleur maar wanneer volgezogen kleuren ze blauwgrijs. De larve heeft 6 poten en het volwassen dier 8.

Een hondenteek ontwikkelt zich van eitje tot volwassen dier in 40 tot 120 dagen. De levensduur van een volwassen hondenteek is ongeveer 2 jaar. 

De hondenteek leeft in naden en kieren in de buurt van zijn gastheer en kan tot wel 200 dagen zonder voedsel.

Het vrouwtje legt per keer maar liefst 1000 eitjes. Na het afzetten van de eitjes moet de teek eerst weer een gastheer zoeken. De teek verblijft hier enkele dagen tot zij zich weer helemaal heeft volgezogen.

Honden kunnen teek ziektes overbrengen op andere honden en het komt ook voor dat mensen besmet worden. 

Het is belangrijk om uw huisdier regelmatig te controleren op teken en indien nodig deze zorgvuldig te verwijderen.

Gewone teek

Kenmerken

Een gewone teek is grijs tot roestbruin van kleur en heeft 4 paar poten. Ze hebben duidelijk vooruitstekende monddelen en een harde huid. Een volwassen teek is ongeveer 0,3 tot 0,4 cm. Het vrouwtje groeit wanneer volgezogen tot 1,1 cm. Een volwassen teek wordt ongeveer 3 jaar en de totale ontwikkelingsduur is 7 jaar.

De gewone teek leeft verborgen in een dichte vegetatie van struiken. Ze zijn vooral te vinden in loofbossen, grienden, gemengde bossen, naaldhoutbossen met een weelderige onderbegroeiing. Eitjes van de teken worden op begroeiing afgezet. Gewone teken hebben binnenshuis geen overlevingskans.

Het ei van de gewone teek is geel van kleur. Tijdens het larve stadium moet de larve zich na enkele dagen, 3 tot 7 dagen voeden met bloed. Na een rustperiode van 4 weken vindt de vervelling tot nimfstadium plaats. De totale ontwikkelingsduur van de larve is 6 weken en bij afwezigheid van een gastheer kan de larve wel 2 jaar hongeren. Een nimf kan tot 1 jaar zonder gastheer.

De gewone teek kan enkele huidziekten, q-koorts en de ziekte van lyme overbrengen. Controleer daarom altijd goed op teken als u in de natuur bent geweest.

  • Draag bij wandelingen in vochtige bossen beschermende kleding, denk aan lange mouwen, lange broekspijpen en hoofddeksels.
  • Blote lichaamsdelen kunt u insmeren met een repellent op basis van di-ethyl-m-toluamide.
  • Wandel niet in vochtig struweel in het voorjaar (april/mei) en het najaar (september).

Wanneer u gastheer of gastvrouw bent geworden van een teek is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Bij het verwijderen kan huidirritatie of een infectie ontstaan. Draai daarom teken direct uit de huid met een pincet of tekentang en desinfecteer het wondje na het verwijderen van de teek met alcohol 70% of jodium.

  •