Eekhoorns

Eekhoorns spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze helpen bij de verspreiding van zaden, wat bijdraagt aan de groei van nieuwe bomen en planten. Dit bevordert de biodiversiteit en versterkt het natuurlijke evenwicht. Daarnaast zijn eekhoorns voedsel voor andere dieren, zoals roofvogels. Roofvogels zorgen op hun beurt weer voor het beheersen van muizen – en rattenpopulaties.

Leuk, toch?

Het gedrag van eekhoorns levert waardevolle inzichten voor wetenschappelijk onderzoek, vooral op het gebied van ecologie en gedragsstudies. Voor de mens zijn eekhoorns bovendien een bron van vermaak en bewondering. Eekhoorns dragen dus bij aan een gezondere natuur én een leuker leven!

Eekhoorn op boom

Hoezo overlast?

Eekhoorns worden vaak gezien als schattige en onschuldige dieren, maar ze kunnen ook als ongewenst worden ervaren, vooral in stedelijke omgevingen. Hoewel ze geen ongedierte in de traditionele zin zijn, kunnen ze problemen veroorzaken wanneer ze in huizen, schuren of tuinen hun intrek nemen. Eekhoorns kunnen schade aanrichten door aan dakbedekking, leidingen en isolatie te knagen, op zoek naar voedsel of een nest. Ook kunnen ze elektrische bedrading beschadigen. Hun aanwezigheid kan soms leiden tot verstoring van andere dieren in de buurt. Het is belangrijk om eekhoorns op een diervriendelijke manier buiten te houden door voedselbronnen en toegangspunten tot woningen af te sluiten.

Overlast oplossen

Het weren van eekhoorns op een diervriendelijke manier kan op verschillende manieren, zonder schade te veroorzaken aan de dieren. Met deze methoden kunt u eekhoorns op een respectvolle manier weren zonder ze schade toe te brengen.

 

Hier zijn enkele tips:

1. Afsluiten van toegangspunten
Zorg ervoor dat alle gaten en scheuren in daken, muren of schuren goed afgesloten zijn. Eekhoorns kunnen door kleine openingen naar binnen kruipen, dus inspecteer je huis regelmatig.
2. Verwijder voedselbronnen
Eekhoorns worden vaak aangetrokken door voedsel. Houd vogelvoeders, tuinen en fruitbomen schoon en zorg ervoor dat er geen etensresten in de tuin liggen.
3. Gebruik eekhoornwerende middelen
Er zijn verschillende diervriendelijke afweermiddelen, zoals geurverspreiders (zoals pepermuntolie of knoflook) die eekhoorns afstoten zonder ze schade te berokkenen.
4. Plaats een eekhoornvoederhuis of kraam- en overwinteringskast
Als u het leuk vindt om eekhoorns te voeren, plaats dan een voederhuisje op een veilige afstand van uw woning of pand, zodat ze niet in het dak of de tuin komen. Een eigen plek buiten het pand kunt u voorzien in de vorm van een kraam- en overwinteringskast.
5. Herstel nestplekken op tijd
Eekhoorns kunnen ook in bomen of op zolders nestelen. Zorg ervoor dat je niet in de voortplantingstijd (lente en herfst) actief probeert eekhoorns te verjagen, zodat je geen jongen verstoort.
6. Professionele hulp
Als u merkt dat een eekhoorn zich al in uw huis of pand heeft genesteld, schakel dan een diervriendelijke ongediertebestrijder in die gespecialiseerd is in het veilig verplaatsen van de dieren.

Nature Care producten

Een greep uit ons assortiment biodiversiteit

In de kast

Met onze speciale eekhoornkast kunt u de eekhoorn helpen. Normaal bouwen ze hun  nest van takken, grassen en mos hoog in een boom, maar ze maken ook gebruik van boomholten en dus ook van speciale eekhoornnestkasten. Als de eekhoorns de kast goed genoeg vinden, slepen ze deze vol met natuurlijk materiaal om een nest te bouwen. Soms komt het voor dat eekhoorns in een eekhoornkast hun jongen werpen.

Eekhoornkast

Ga naar de pagina