Bloedirritante zoemers...

Muggen

Iedereen is bekend met de gewone steekmug, maar wist u dat er veel meer muggensoorten zijn? Zo kent u vast ook wel de langpootmug en de dansmug. Sinds enige tijd is de Aziatische tijgermug vaker in het nieuws.

Mug drinkend
Muggen

Muggen in de winter

Vervelend hè, muggen. En nu het winter is dacht u toch echt dat u ervan af was, dat vervelende gezoem bij uw hoofd als u net bijna in slaap valt, de jeukende muggenbulten…

Helaas, omdat de winters steeds warmer worden blijven muggen actief en ze planten zich ook voort. In stilstaand water zoals in een regenton, vijver, emmer of in de kruipruimte leggen ze eitjes. In vochtige, warme ruimtes gedijen de volwassen muggen ook prima, en u ziet ze vaak overdag ergens in een verborgen hoekje in huis op de muur zitten. Hier overleven ze niet erg lang.

Ziet u veel muggen in of rondom uw huis? Kijk dan eens of u ergens buiten een emmer of regenton hebt staan, want zonder niet al te koud stilstaand water overleeft een mug niet. Emmers kunt u natuurlijk leegkiepen, een regenton is lastiger. Een vijver in uw tuin is ook zoiets. Maar als u vissen in de vijver hebt dan heeft u natuurlijke vijanden van de mug.

Muggenfeitjes:

  • Muggen worden aangetrokken door donkere kleding, zweet en lichaamswarmte.
  • Muggen worden door licht aangetrokken, maar houden niet van fel zonlicht, daarom ziet u ze overdag wat minder vaak.
  • In tegenstelling tot de gewone mug, steekt de Aziatische tijgermug ook overdag. 

Maak kennis met...

Gewone steekmug

Kenmerken

Vooral in de zomer kunt u overlast ervaren door muggen. Ze zoemen en steken. Zeker in de buurt van water komt u de vliegende insecten in grote getalen tegen.

Steekmuggen vliegen vooral ’s nachts en worden tegen schemering actief. Vooral in de (na)zomer worden steekmuggen waargenomen. De vrouwtjes van Culex-soorten overwinteren op verborgen schuilplaatsen zoals kelders.

De steekmug kent een volledige gedaanteverwisseling. Het vrouwtje kan 150 of meer eitjes leggen en een volwassen dier leeft één tot twee maanden. De duur van ei tot volwassen dier is één tot twee weken. Eitjes kunnen al na twee dagen uitkomen. Het larvestadium duurt van enkele dagen tot enkele weken.

De vrouwtjes kunnen mensen steken, vooral ’s nachts.

Ontwikkelingsbron van stilstaand water binnens- en buitenshuis saneren. Daarnaast kunt u horrengaas aanbrengen om muggen buiten te houden.

Aziatische tijgermug

Kenmerken

De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië. In Nederland is deze mug voor het eerst in 2005 waargenomen. De Aziatische tijgermug is klein, gemiddeld tussen de twee en tien mm. De mug heeft een zwart-wit patroon, ook de poten zijn zwart-wit gestreept. Over de rug loopt een witte band. De vleugels van deze mug zijn doorzichtig en de aderen zijn bedekt met zwarte schubben.

De ontwikkelingstijd van ei tot volwassen mug is ongeveer tien dagen. Deze mug voedt zich met algen, kleine geleedpotigen of ander organische materiaal. Ze leggen hun eitjes in stilstaande, kleine wateren.

Exotische muggen zijn vaak agressiever en zijn ook overdag actief met steken. Om muggen tegen te gaan is het van belang om ontwikkelbronnen te saneren en u kunt horren plaatsen om de muggen buiten te houden.

Dansmuggen

Kenmerken

Dansmuggen ook bekend als wintermuggen zijn slank gebouwd met slanke poten, smalle vleugels en slanke met lange haren bedekte antennen. Deze mug, in tegenstelling tot steekmuggen, zuigen geen bloed.

De larven hebben de vorm van een worm en zijn rood van kleur. Ze worden ook wel bloedworm genoemd. Dansmuggen ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. De larven leven in water, rottend materiaal of vochtige grond. Dansmuggen komen vooral voor in januari en februari. Een volwassen dansmug eet niet.

Andere insecten en vogels eten dansmuggen. Deze muggen zijn niet schadelijk. Ze zijn te weren door ontwikkelingsbronnen te saneren. Tref je dansmuggen binnen aan? Dan helpt het creëren van tocht. Ze worden door ieder zuchtje wind in beweging gebracht. Bestrijden is niet noodzakelijk.

Langpootmug

Kenmerken

Volwassen langpootmuggen geven weinig overlast maar de larven kunnen soms schade aanrichten in de landbouw en in gazons. In Nederland komen verschillende langpootmuggen voor. Langpootmuggen zijn slank en hebben lange poten.

De ontwikkeling van de langpootmug ziet er als volgt uit: ei, larve, pop en tot slot adult. Een hoge relatieve luchtvochtigheid is voor de ontwikkeling noodzakelijk. Het vrouwtje legt 350 tot 1300 eitjes.

Langpootmuggen bijten of steken niet.
Het gebruiken van biociden tegen de langpootmug is niet zo zinvol en niet toegestaan.

Knutten

Kenmerken

Knutten hebben maar één paar vleugels en zijn zeer klein namelijk tussen de één en vier mm.

Knutten paren rondom zwermen. Eitjes worden afgezet in het water en deze komen na 3 tot 11 dagen uit. De larven leven nog zeven maanden in en bij het water. Daarna verpoppen de larven zich tot volwassen muggen.

Knutten kunnen vervelend steken. Ze kunnen ook ziektes overdagen. Het is daarom belangrijk om het lichaam goed te bedekken. Houd knutten buiten door het plaatsen van fijnmazige horren.

Loodgrijze malariamug

Kenmerken

De afgelopen jaren wordt er steeds vaker melding gedaan van de loodgrijze malariamug in agrarische omgevingen. De mug steekt agressief en is vooral in de ochtend en avond actief maar soms ook overdag. Deze mug is slank, ongeveer vijf mm en heeft lange poten.

De vrouwtjes hebben een bloedmaaltijd nodig om eitjes te kunnen leggen. De larven ontwikkelen zich in boomholten en voeden zich met micro-organismen.

De loodgrijze malariamug kan zelfs door kleding heen bijten. Deze mug kan ook de malariaparasiet overbrengen op mensen. De kans hierop in Nederland is erg klein.
Gebruik muggenafweermiddel op de huid om steken tegen te gaan en houd muggen buiten door het plaatsen van horren.

Biologische bestrijding

Wist u dat wanneer u overlast ervaart door muggen, motten, spinnen, eikenprocessierups of andere plaaginsecten de vleermuis kan helpen? De vleermuis is de natuurlijke vijand van deze plaaginsecten. Onze collega’s van Traas Nature Care kunnen u helpen bij de aanschaf van diverse kasten. De vleermuiskasten zijn geschikt voor verschillende vleermuissoorten, afhankelijk van de plaatsing en regio. Wilt u meer weten? Ga naar: Traas Nature Care. 

Preventief aan de slag tegen muggen

Niet alle muggen steken, maar kunnen wel allemaal vervelend zijn, zo verstoren ze uw nachtrust en gezellig op het terras zitten kan een uitdaging zijn. Om de overlast te beperken hebben wij een aantal tips voor u.

  • Plaats horren voor uw ramen en deuren.
  • Verwijder potentiële broedplaatsen met stilstaand water.
  • Voorzie uw tuin en/of huis van nestkasten voor vogels en vleermuizen.
  • Heeft u een vijver, zet vissen in die muggenlarven eten.


Direct de overlast aanpakken

Onder vliegende insecten verstaan we o.a. wespen, vliegen, muggen en motten. Wanneer u echt overlast ervaart van vliegende insecten staan wij voor u klaar. Wij komen graag bij u langs voor een inspectie en zorgen ervoor dat uw overlast verdwijnt of minimaliseert.

Vissen uitzetten