Vaak verward met kraaien

Kauwen

Kauwen weren

Kauwen zijn rumoerige en brutale vogels die veel voorkomen in Nederland. De aanwezigheid van kauwen zorgt voor veel overlast en ze kunnen ook schade aanrichten aan gewassen, gazons, sportvelden en (rieten) daken. Daarnaast kunnen kauwen schoorstenen verstoppen.

Het bestrijden van kauwen is echter niet eenvoudig. De kauw en het nest van de kauw is beschermd, waardoor je heel voorzichtig te werk moet gaan met het weren, verjagen en bestrijden van kauwen. Traas is een ervaren en gecertificeerde expert op het gebied van vogelwering.

Kauwen herkennen

Kauwen zijn intelligente zwarte vogels die vaak worden verward met kraaien. Een kauw heeft een witte iris, terwijl een kraai een donkere iris heeft. Kauwen gebruiken hun witte ogen als afschrikmiddel. 

Een kauw heeft een korte snavel, terwijl de bovensnavel van de kraai een punt heeft die naar beneden buigt.

Voorkom overlast van kauwen

Om schade aan uw gebouw, materiaal of gewassen te voorkomen, kan u enkele weringsmaatregelen nemen:

  • Het weren met schriklinten of ritselfolie
  • Vogelnetten
  • Draden spannen
  • Zaaizaad dieper zaaien
  • Kraaienkappen aanbrengen (tegen nestelen in rookkanalen en ventilatiekanalen)

Ontheffingen / vrijstellingen
Het is zonder ontheffing toegestaan om hinder- of schade toebrengende kauwen te weren. Dit houdt in het treffen van enkele maatregelen zodat een hinder- of schade toebrengend dier zou wegblijven.

Als een kauw b.v. een huis is binnengevlogen, ligt het voor de hand om het dier weer naar buiten te krijgen. Gaat het dier niet uit zich zelf naar buiten, dan moet geprobeerd worden het dier via opjagen of vangen weer naar de vrije natuur te krijgen.

Kauwen overlast en schade

De kauwen kunnen veel overlast veroorzaken zoals het vernielen van gazons en sportvelden doordat ze op zoek gaan naar insectenlarven. Andere schade en overlast van de kauw zijn: vraat-, pik- en krabschade aan ingezaaide en gekiemde gewassen, fruit; schade aan graan. Daarnaast zijn ze ook erg rumoerig, dit zorgt voor geluidsoverlast op de gezamenlijke slaapplaatsen. Ze verstoppen schoorstenen, rook- en ventilatiekanalen door nestmateriaal, ze pikken rieten daken kapot en brengen schade toe aan materialen door speelgedrag (laten vallen van kiezelstenen vanaf grinddaken).

Vogelwering weren

De kauw is een beschermde inheemse diersoort, en het nest van de kauw is beschermd. Er zitten dus bepaalde voorwaarden aan het verjagen, weren of ‘bestrijden’ van kauwen.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en hoewel het best lastig is om kauwen (en andere vogels) weg te houden, zijn er toch bepaalde dingen die je kunt doen om de kans op overlast te verkleinen. Je kunt maatregelen nemen zoals vogelnetten, vogelpinnen of een vogelschroot om de kauwen weg te houden. 

Daarom komt er bij overlast altijd een specialist langs die de situatie beoordeeld en een bijpassende oplossing voorstelt.