Ratten van de lucht

Duiven

Duiven in Nederland

Er zijn 353 soorten duiven in de wereld waarvan de meeste in de tropen voorkomen en vaak hele bijzondere kleuren hebben. In Nederland zijn er 4 soorten wilde duiven. Als u de stadsduif meetelt hebben we 5 duiven soorten maar de stadsduif is eigenlijk een gedomesticeerde vorm van de rotsduif, die u in Nederland niet ziet.

Nest en eten

De stadsduif maakt vaak zijn nest op gebouwen en andere bouwwerken, gewoonlijk op riffen, onder dakranden of op steunbalken. De nesten worden gemaakt van gras en twijgen, maar ook van rommel zoals stukjes plastic.

Het broedseizoen is tussen maart en juli, maar vele duiven kunnen het hele jaar door broeden. Het broedsel bestaat gewoonlijk uit twee eitjes, gebroken wit van kleur, die gelegd worden op opeenvolgende dagen. De broedperiode duurt ongeveer 18 dagen en de uitgebroede vogeltjes krijgen veren na ongeveer 30 dagen.

Merkwaardig genoeg kan de stadsduif een ander nest eitjes leggen wanneer de eerste jongen slechts 20 dagen oud zijn. Dit betekent dat er maximaal 9 nesten kunnen geproduceerd worden per paar per jaar.

Duiven hebben voorkeur voor zaden, granen, vruchten en gewassen, hoewel ze een grote variëteit aan voedsel hebben. Ze eten gemiddeld ong. 450 g voedsel per week.

Duiven overlast en schade

Duiven kunnen voor heel wat overlast en schade zorgen:

  • Schade aan gebouwen.
  • Hun uitwerpselen vreten daken en gevels aan wat vochtdoorlating of een lek veroorzaakt.
  • Ze benaderen ons wanneer we eten.
  • Verstoppen van afvoerpijpen, ventilatiekanalen, dakgoten of schoorstenen.
  • Lawaaihinder

Bovendien brengen duiven ook mijten, parasieten, bacteriën en ziekten met zich mee. De aanwezigheid van duiven betekent dus dat er een verhoogd risico bestaat op ander ongedierte. Dit alles geeft een onhygiënisch gevoel.

Duiven overlast zelf voorkomen

Wanneer we duiven weren of verjagen, is het belangrijk om de slaap- en nestplaatsen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken anders zullen de duiven terug blijven komen. Dit is iets wat u zelf kan uitvoeren:

  • Houdt mogelijke nestplaatsen vrij.
  • Plaats obstakels (plantenbak) op bv. uw vensterbank zodat de vogels zich niet kunnen neerstrijken.
  • Buitenshuis maakt u best gebruik van gesloten afvalbakken om alles in te deponeren.

Verstoren van broedende vogels is bij wet verboden, evenals het vernietigen en verwijderen van nesten. Ga dus niet zelf zomaar de nesten van duiven verwijderen.

Duiven weren

Vogeloverlast is een onderschat probleem, maar Traas Building Care heeft de oplossing, wij plaatsen vogelwering op allerlei denkbare plekken. Ook onder zonnepanelen, want het aantal vogels die daaronder nestelen neemt in snel tempo toe!

Geen enkele situatie, pand of omgeving is gelijk. Daarom komt er bij overlast altijd een specialist langs die de situatie beoordeeld en een bijpassende oplossing voorstelt.