It's a queens world...

Wespen

Hoewel wespen nuttige dieren zijn, kunnen ze voor veel overlast zorgen. Ze kunnen u en/of uw kinderen in de tuin behoorlijk lastig vallen. Ondanks dat we wespen eigenlijk moeten waarderen, is het niet de bedoeling dat ze in of rondom uw huis rondvliegen. Dit kunt u voorkomen door verschillende weringsmaatregelen te nemen. U kunt bijvoorbeeld horren in open ramen en deuren plaatsen. Daarnaast kunt u vuilcontainers en afvalemmers goed afsluiten.

Helemaal voorkomen zal niet (altijd) lukken. Wespen komen op zoetigheid af, dus zodra u buiten iets drinkt of eet wat zoet is, bestaat er een kans dat ze erop afkomen. Het ideale hiervan is dat u ze ook ‘weg kan lokken’ , door ergens zoete lokstof te plaatsen. Heeft u overlast van een wespennest rondom uw woning of bedrijfspand? Dan kunt u het beste een Traas wespenspecialist inschakelen.

Wespen koningin in nest met larven

Wespennest

Wanneer er sprake is van een wespennest in de tuin, is het belangrijk om dit nest met rust te laten. Het bestrijden van wespen is een gevaarlijke klus. Een ervaren bestrijder weet precies waar wespen doorgaans nestelen, hoe hij zichzelf kan beschermen tegen wespensteken en hoe hij de wespen het beste kan bestrijden. Het is verstandig om het bestrijden van een wespennest over te laten aan een wespenspecialist van Traas.

Een wespennest herkennen

Wespen willen hun nest op een veilige en warme plek, daarom zoeken ze een beschutte plek. Dit kan in een spouwmuur of onder de grond zijn. Wespennesten zijn daardoor meestal niet zichtbaar, maar de in- en uitvliegopening wel.

Maak kennis met...

Gewone wesp

Kenmerken

Dit is de meest voorkomende soort wesp en is te herkennen aan de geel / zwarte dwarstekening op haar achterlijf.

De werksters zijn 1 tot 1,5 cm groot. De koninginnen zijn groter, ze hebben twee doorzichtige vleugels en een hele slanke taille.

De gewone wesp en de Duitse wesp vormen samen de limonade wespen. Ze voeden zich met voedsel dat eiwit en suiker bevat, daarom komen ze ook graag op uw eten en drinken af. 

Voeding waar ze gek op zijn:

  • nectar uit bloemen;
  • honingdauw van bladluizen;
  • vruchtvlees en sap van bijvoorbeeld peren en pruimen;
  • insecten zoals vliegen, hooiwagens, rupsen of larven.

Wespen ontwikkelen hun nesten door op o.a. hout te kauwen. Deze maken ze fijn en dit wordt een papierachtige stof. Hiervan worden de raten gemaakt.

Eind april zetten de koninginnen eitjes af. De eerste werksters (vrouwtjes) worden in mei geboren en zij zorgen dat het nest gebouwd wordt. In augustus of september worden er mannelijke wespen geboren. Ook komt daarna nog een lichting vruchtbare vrouwtjes. 

Het nest kan bewoond worden door maar liefst 5.000 wespen.

Een nest wordt maar één seizoen bewoond. Wanneer u twee jaar op rij een wespennest hebt, gaat het dus om twee verschillende nesten.

Wespen kunnen gemeen steken wanneer ze in het nauw gedreven worden. Wanneer u allergisch bent is deze steek geen pretje. Bij overgevoelige of allergische mensen kan een wespensteek zelfs dodelijk zijn. Schakel daarom bij overgevoeligheid ook altijd een arts in. 

Behalve dat ze vervelende steken kunnen geven, vangen ze ook veel vervelende en schadelijke insecten. Denk bijvoorbeeld aan kamervliegen en steekmuggen, 400 wespen kunnen per dag 3000 beestjes vangen.

Heeft u last van een wespennest? Dan adviseren wij u om deze door een professional te laten verwijderen.

Stop de uitvliegopening nooit dicht, dan knagen de beestjes zich een weg naar binnen. Een wespenplaag in uw woon- of slaapkamer, is het laatste wat u wilt.

Om wespen buiten te houden kunt u horren plaatsen. Naden en kieren dichten met b.v. bijenbekjes. Zorg ook dat het voedselaanbod beperkt is, geef de wespen geen mogelijkheid om af te komen op uw afval.

Franse veldwesp

Kenmerken

De Franse veldwesp heeft een meer afgeplat en slanker lichaam dan andere wespensoorten. De voelsprieten zijn wat meer oranje en hun lichaam is overwegend zwart met gele dwarsstrepen. De Franse veldwesp wordt tussen de 12 en 18 millimeter lang.

In tegenstelling tot de gewone wesp leven de Franse veldwespen slechts met ongeveer 10 andere wespen in het nest.

Franse veldwespen hebben vaak nesten naast elkaar, gewone wespen niet. Wanneer er sprake is van meerdere nesten in de tuin, zal het hoogstwaarschijnlijk om de Franse veldwesp gaan.

Leuk om te weten is dat de vrouwtjes zwarte ogen hebben, terwijl de mannetjes groene ogen hebben. Daarnaast zijn de vrouwtjes te herkennen de gekromde uiteinden van hun voelsprieten.

De koningin overwintert op beschutte plaatsen. Bij voorkeur in bomen, maar kan ook voorkomen in woningen, schuren en kantoorgebouwen.

In het voorjaar vormt deze koningin een nest. Dit is een open nest, hierin zitten ongeveer 10 nesten. De veldwesp bewoont vaak meerdere nesten naast elkaar. Het is niet gek dat er twee jonge koninginnen naast elkaar aan dezelfde nesten werken. De meest dominante wesp wordt koningin en zorgt voor eitjes. De andere vrouwtjes worden werksters.

Aangezien de Franse veldwesp niet op zoetigheid af komt, is er zelden contact met de mens. Als de wesp in gevaar is zal deze steken.

Deze wesp jaagt voornamelijk op insecten en is daarmee een uitstekende natuurlijke bestrijder.

Wanneer u overlast ervaart adviseren wij om contact op te nemen met onze wespenlijn.

Houtwesp

Kenmerken

Er zijn twee soorten houtwespen:
- De gewone houtwesp, zwart blauw lijf met rode/gele band en gedeeltelijke rode/gele poten.
- De reuzenhoutwesp, geel achterlijf met brede zwarte band.

De houtwespen zijn 12 tot 32 mm lang. De reuzenhoutwespen zijn 18 tot 38 mm lang. Beide hebben een legboor, vaak vinden mensen deze eng. Ze zijn geen gevaar voor de mens.

Van juni tot september zijn de houtwespen actief. Hoog in de bomen vind de actie plaats. Zowel bevruchting als de ontwikkeling van een nest. 

Te droog en rot hout, daar houden ze niet van.

De bevruchte vrouwtjes maken met hun legboor een gat in een, bij voorkeur zieke, boom zoals een den of spar. Door de schimmelsporen in de zieke boom kunnen de larven het hout beter verteren.

Larven leven een aantal jaren in een boom, hier maken ze flinke gangen in het hout. Van ei tot volwassen houtwesp kan tussen de 3 en 10 jaar duren.

De volwassen wespen verlaten het hout door openingen van 6 tot 10 mm. 

De houtwesp is geen gevaar voor mensen. Wel kunnen ze schade aanbrengen aan bomen en houten constructies.

Houtwespen kunnen binnen voorkomen omdat de larven in bomen gelegd worden. Wanneer dit hout binnen gebruikt wordt kunnen de larven hier uitkomen.

Behalve dat ze schade kunnen veroorzaken aan hout, vangen ze ook veel vervelende insecten. Denk bijvoorbeeld aan kamervliegen en steekmuggen, 400 wespen kunnen per dag 3000 beestjes vangen.

Bestrijding van deze wespen heeft geen nut. Zodra een volwassen exemplaar tevoorschijn is gekomen vliegt deze weg, op zoek naar een andere boom of plekje om, wanneer het een vrouwtje is, eitjes te leggen.

Europese hoornaar

Kenmerken

De Europese hoornaar is 30 mm groot en is geel, zwart en bruinrood van kleur. Hoornaars hebben naar verhouding een hele grote kop. De kleur van hun kop is geel met oranje tot rood. Het borststuk waar de poten en vleugels aan zitten is meestal rood en zwart gekleurd. De vleugels van de hoornaar zijn bruinrood. De hoornaar heeft ook een wespentaille en het eerste deel van het achterlijf is roodbruin van kleur.

Hoornaars zijn nuttige insecten omdat ze andere insecten vangen. Ze kunnen grote insecten vangen, zelfs libellen. De insecten zijn voedsel voor de larven. Volwassen hoornaars voeden zich met sap uit planten. De Europese hoornaar is actiever bij warme temperaturen maar ze vliegen ook ’s nachts en met regen uit.

De ontwikkeling van de Europese hoornaar gaat in vier stadia: ei, larve, pop en adult. Alleen de koninginnen overleven de winter.

De hoornaar zoekt in tegenstelling tot de limonadewespen mensen niet op. Ze komen niet af op eten en zoete dranken. Wanneer u te dicht bij het nest komt wordt de hoornaar wel agressief. We adviseren de hoornaars met rust te laten en alleen het nest te laten verwijderen als het nest zich op een lastige plaats bevindt.

Plaats horren voor deuren en ramen om hoornaars buiten te houden. Ervaart u overlast? Neem contact met ons op!

Duitse wesp

Kenmerken

De Duitse wesp behoort samen met de gewone wesp tot de limonade wespen. Deze groep wespen is over het algemeen actiever in de tweede helft van de zomer.

De koningin (20 mm) is wat duidelijker te onderscheiden dan de andere wespen (10-15 mm). Ze lijken erg veel op de gewone wesp. Een geel-zwarte tekening op het lijf en een echte wespentaille!

In een wespennest van Duitse wespen kunnen zo’n 5000 stuks voorkomen. We kunnen dan oprecht zeggen dat het sociale dieren zijn. 

Ook de Duitse wesp maakt zijn nest door vezels fijn te kauwen, hierdoor komt er een papier-maché mengsel waar raten van gemaakt worden.

In de cellen van de raat legt de koningin eitjes, dit worden larven. De eerste leg zijn allemaal vrouwtjes, de werksters. Zij zorgen voor verzorging van de andere larven en de uitbouw van het wespennest. Rond augustus/september worden er mannelijke en vrouwelijke vruchtbare wespen geboren. Uiteindelijk sterven de mannetjes en de vrouwtjes vliegen uit. Ook de koningin en de overgebleven vrouwtjes overleven niet. Alleen de jonge, bevruchte vrouwtjes, zoeken een plaats om te overwinteren.

Wanneer de wespen in het nauw worden gedreven of het nest wordt bedreigd dan kunnen ze steken.

Bij overgevoeligheid raden we altijd aan om contact te zoeken met een arts. 

Wespen zijn erg nuttige vliegende insecten, op hun menu staan namelijk andere insecten zoals muggen, vliegen en hooiwagens. 400 wespen kunnen dagelijks zo’n 3000 insecten eten. 

Heeft u overlast door wespen? Bel of mail ons direct, zodat wij kunnen helpen!

Graafwesp

Kenmerken

De graafwesp is een solitaire wesp. Deze bestaat uit twee families: Sphecidae (graafwesp) en Crabronidae (langsteelgraafwesp).

Een nest vinden we meestal in de grond, maar het komt ook wel eens voor dat we ze in een boomstronk of stengel van een plant vinden.

De kleur komt erg overeen met de gewone - en Duitse wesp. Er zijn graafwespen die meer oranje/bruin van kleur zijn.

Er zijn ruim 170 soorten graafwespen in Nederland. Graafwespen zijn solitaire wespen, maar in sommige gevallen zien we dat verschillende nestjes goed naast elkaar kunnen leven. 

Ze leven in holen van 20 à 30 cm in de grond. Vaak zijn deze gemaakt van losse grond/zand. Hierin zijn verschillende kraamkamers voor de larven gemaakt. 

De vrouwtjes verzorgen de larven zelf. De mannetjes sterven namelijk na de bevruchting. Ze voeden zich met één insectensoort, zoals een vlieg of een mug.

Zodra de herfst en winter dichterbij komt sterven er steeds meer wespen. Zo ook de graafwespen.

Steken, dat doen graafwespen niet! De enige keer dat ze haar angel gebruikt is om insecten te verdoven.

Maar niet alle grondwespen zijn graafwespen, dus pas op met de benadering. Wilt u zeker weten met welke wesp u te maken heeft, stuur een foto door naar onze experts.

Zodra ze in houten constructies zitten, wil dat zeggen dat het hout al aangetast was. De overlast die ze kunnen veroorzaken waar wij als mensen last van kunnen hebben is de aantasting van voegen en hout. Deze hollen ze uit. 

De wespen eten insecten, dus zijn ze erg nuttig! 

Wanneer een nest geen overlast veroorzaakt adviseren wij om deze wespen met rust te laten.  

Heeft u wel overlast, dan kunt u altijd contact opnemen met de wespenlijn van Traas Nederland.

Aziatische hoornaar

Kenmerken

De Aziatische hoornaar heeft een zwart borststuk, gele poten en een gele ring in het achterlijf. Deze hoornaar is groot, groter dan de gewone wesp, maar kleiner dan de Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is tussen de 17 en 32 mm groot.

Hoe ziet een hoornaarsnest eruit en waar kom je deze tegen? 73% van de Aziatische hoornaars leven in boven die hoger zijn dan 10 meter. Van vorm zijn de nesten bol of peervormig en meestal 60×60 cm. Op zo een hoogte zou je denken dat je geen last hebt van de Aziatische hoornaar, maar niets is minder waar. Kom je voor hun gevoel te dicht in de buurt van hun nest? Dan worden ze vaak wel agressief om hun nest en volk te verdedigen.

De Aziatische hoornaar, ook wel bekend als de monsterwesp, dook in 2017 ineens uit het niets op in Nederland. De allereeste vondst was in het Zeeuwse dorp Dreischor. Wij hebben dit nest van dichtbij mogen bewonderen. Met veel zorg en aandacht hebben wij het nest verwijderd. Het wespennest ligt in de showroom van ons hoofdkantoor.


De bijnaam monsterwesp doet vele enge gedachtes oproepen, maar in werkelijkheid is de Aziatische Hoornaar niet veel meer dan een grote wesp. Net als een wespensteek is een steek van de Aziatische hoornaar voor de mens niet schadelijk, tenzij er sprake is van allergie. Bij allergie kan de steek zelfs levensbedreigend zijn, maar dit geldt ook bij een normale wespensteek. De steek van de Aziatische hoornaar is wel pijnlijker.

De Aziatische hoornaar staat op een EU-lijst met schadelijke planten- en diersoorten. Ze zijn namelijk wel schadelijk voor bijen. De Aziatische hoornaar eet graag bijen en dit heeft enorme gevolgen voor ons ecosysteem.

Heeft u een nest van de Aziatische hoornaar gezien? Bel of mail ons direct, zodat wij kunnen helpen!

Wist u dat

Een nest gewone wespen met 5000 werksters tot wel 100.000 insecten kan vangen?
Hiermee worden de larven gevoed.
  • De limonadewespen komen op zoetigheid af, daarmee kunt u een wespenval maken om op te hangen of neer te zetten.
  • U kunt de stootvoegen van uw woning vullen met werende bijenbekjes.
  • Sluit vuilcontainers en afvalemmers goed af.
  • De invliegopening dicht stoppen. Het afdichten zorgt er juist voor dat de diertjes een andere uitweg zoeken en voor je het weet zitten ze bij u binnen.
  • Zonder bescherming de wespen te bestrijden.

Houtwesp

Kenmerken

Er zijn twee soorten houtwespen:
- De gewone houtwesp, zwartblauw lijf met rode/gele band en gedeeltelijke rode/gele poten.
- De reuzenhoutwesp, geel achterlijf met brede zwarte band.

De houtwespen zijn 12 tot 32 mm lang. De reuzenhoutwespen zijn 18 tot 38 mm lang. Beide hebben een legboor, vaak vinden mensen deze eng. Ze zijn geen gevaar voor de mens.

Van juni tot september zijn de houtwespen actief. Hoog in de bomen vindt de actie plaats. Zowel bevruchting als de ontwikkeling van een nest. 

Te droog en rot hout, daar houden ze niet van.

De bevruchte vrouwtjes maken met hun legboor een gat in een, bij voorkeur zieke, boom zoals een den of spar. Door de schimmelsporen in de zieke boom kunnen de larven het hout beter verteren.

Larven leven een aantal jaren in een boom, hier maken ze flinke gangen in het hout. Van ei tot volwassen houtwesp kan tussen de 3 en 10 jaar duren.

De volwassen wespen verlaten het hout door openingen van 6 tot 10 mm. 

De houtwesp is geen gevaar voor mensen. Wel kunnen ze schade aanbrengen aan bomen en houten constructies. 

Houtwespen kunnen binnen voorkomen omdat de larven in bomen gelegd
worden. Wanneer dit hout binnen gebruikt wordt kunnen de larven hier
uitkomen.

Behalve dat ze schade kunnen veroorzaken aan hout, vangen ze ook veel vervelende insecten. Denk bijvoorbeeld aan kamervliegen en steekmuggen, 400 wespen kunnen per dag 3000 beestjes vangen.

Bestrijding van deze wespen heeft geen nut. Zodra een volwassen exemplaar tevoorschijn is gekomen vliegt deze weg, op zoek naar een andere boom of plekje om, wanneer het een vrouwtje is, eitjes te leggen.

Aziatische hoornaar

Kenmerken

De Aziatische hoornaar heeft een zwart borststuk, gele poten en een gele ring in het achterlijf. Deze hoornaar is groot, groter dan de gewone wesp, maar kleiner dan de Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is tussen de 17 en 32 mm groot.

Hoe ziet een hoornaarsnest eruit en waar kom je deze tegen? 73% van de Aziatische hoornaars leven in boven die hoger zijn dan 10 meter. Van vorm zijn de nesten bol of peervormig en meestal 60×60 cm. Op zo een hoogte zou je denken dat je geen last hebt van de Aziatische hoornaar, maar niets is minder waar. Kom je voor hun gevoel te dicht in de buurt van hun nest? Dan worden ze vaak wel agressief om hun nest en volk te verdedigen.

De Aziatische hoornaar, ook wel bekend als de monsterwesp, dook in 2017 ineens uit het niets op in Nederland. De allereerste vondst was in het Zeeuwse dorp Dreischor. Wij hebben dit nest van dichtbij mogen bewonderen. Met veel zorg en aandacht hebben wij het nest verwijderd. Het wespennest ligt in de showroom van ons hoofdkantoor.

 

De bijnaam monsterwesp doet vele enge gedachtes oproepen, maar in werkelijkheid is de Aziatische Hoornaar niet veel meer dan een grote wesp. Net als een wespensteek is een steek van de Aziatische hoornaar voor de mens niet schadelijk, tenzij er sprake is van allergie. Bij allergie kan de steek zelfs levensbedreigend zijn, maar dit geldt ook bij een normale wespensteek. De steek van de Aziatische hoornaar is wel pijnlijker.

De Aziatische hoornaar staat op een EU-lijst met schadelijke planten- en diersoorten. Ze zijn namelijk wel schadelijk voor bijen. De Aziatische hoornaar eet graag bijen en dit heeft enorme gevolgen voor ons ecosysteem.

Heeft u een nest van de Aziatische hoornaar gezien? Bel of mail ons direct, zodat wij kunnen helpen!

Europese hoornaar

Kenmerken

De Europese hoornaar is 30 mm groot en is geel, zwart en bruinrood van kleur. Hoornaars hebben naar verhouding een hele grote kop. De kleur van hun kop is geel met oranje tot rood. Het borststuk waar de poten en vleugels aan zitten is meestal rood en zwart gekleurd. De vleugels van de hoornaar zijn bruinrood. De hoornaar heeft ook een wespentaille en het eerste deel van het achterlijf is roodbruin van kleur.

Hoornaars zijn nuttige insecten omdat ze andere insecten vangen. Ze kunnen grote insecten vangen, zelfs libellen. De insecten zijn voedsel voor de larven. Volwassen hoornaars voeden zich met sap uit planten. De Europese hoornaar is actiever bij warme temperaturen maar ze vliegen ook ’s nachts en met regen uit.

De ontwikkeling van de Europese hoornaar gaat in vier stadia: ei, larve, pop en adult. Alleen de koninginnen overleven de winter.

De hoornaar zoekt in tegenstelling tot de limonadewespen mensen niet op. Ze komen niet af op eten en zoete dranken. Wanneer u te dicht bij het nest komt wordt de hoornaar wel agressief. We adviseren de hoornaars met rust te laten en alleen het nest te laten verwijderen als het nest zich op een lastige plaats bevindt.

Plaats horren voor deuren en ramen om hoornaars buiten te houden. Ervaart u overlast? Neem contact met ons op!

Wist u dat

Een nest gewone wespen met 5000 werksters tot wel 100.000 insecten kan vangen?
Hiermee worden de larven gevoed.
  • De limonadewespen komen op zoetigheid af, daarmee kunt u een wespenval maken om op te hangen of neer te zetten.
  • U kunt de stootvoegen van uw woning vullen met werende bijenbekjes.
  • Sluit vuilcontainers en afvalemmers goed af.
  • De invliegopening dicht stoppen. Het afdichten zorgt er juist voor dat de diertjes een andere uitweg zoeken en voor je het weet zitten ze bij u binnen.
  • Zonder bescherming de wespen te bestrijden.

Gewone wesp

Kenmerken

Dit is de meest voorkomende soort wesp en is te herkennen aan de geel / zwarte dwarstekening op haar achterlijf.

De werksters zijn 1 tot 1,5 cm groot. De koninginnen zijn groter, ze hebben twee doorzichtige vleugels en een hele slanke taille.

De gewone wesp en de Duitse wesp vormen samen de limonadewespen. Ze voeden zich met voedsel dat eiwit en suiker bevat, daarom komen ze ook graag op uw eten en drinken af. 

Voeding waar ze gek op zijn:

  • nectar uit bloemen;
  • honingdauw van bladluizen;
  • vruchtvlees en sap van bijvoorbeeld peren en pruimen;
  • insecten zoals vliegen, hooiwagens, rupsen of larven.

Wespen ontwikkelen hun nesten door op o.a. hout te kauwen. Deze maken ze fijn en dit wordt een papierachtige stof. Hiervan worden de raten gemaakt.

Eind april zetten de koninginnen eitjes af. De eerste werksters (vrouwtjes) worden in mei geboren en zij zorgen dat het nest gebouwd wordt. In augustus of september worden er mannelijke wespen geboren. Ook komt daarna nog een lichting vruchtbare vrouwtjes. 

Het nest kan bewoond worden door maar liefst 5.000 wespen.

Een nest wordt maar één seizoen bewoond. Wanneer u twee jaar op rij een wespennest hebt, gaat het dus om twee verschillende nesten.

Wespen kunnen gemeen steken wanneer ze in het nauw gedreven worden. Wanneer u allergisch bent is deze steek geen pretje. Bij overgevoelige of allergische mensen kan een wespensteek zelfs dodelijk zijn. Schakel daarom bij overgevoeligheid ook altijd een arts in. 

Behalve dat ze vervelende steken kunnen geven, vangen ze ook veel vervelende en schadelijke insecten. Denk bijvoorbeeld aan kamervliegen en steekmuggen, 400 wespen kunnen per dag 3000 beestjes vangen.

Heeft u last van een wespennest? Dan adviseren wij u om deze door een professional te laten verwijderen.

Stop de uitvliegopening nooit dicht, dan knagen de beestjes zich een weg naar binnen. Een wespenplaag in uw woon- of slaapkamer, is het laatste wat u wilt.

Om wespen buiten te houden kunt u horren plaatsen. Naden en kieren dichten met b.v. bijenbekjes. Zorg ook dat het voedselaanbod beperkt is, geef de wespen geen mogelijkheid om af te komen op uw afval.

Franse veldwesp

Kenmerken

De Franse veldwesp heeft een meer afgeplat en slanker lichaam dan andere wespensoorten. De voelsprieten zijn wat meer oranje en hun lichaam is overwegend zwart met gele dwarsstrepen. De Franse veldwesp wordt tussen de 12 en 18 millimeter lang.

In tegenstelling tot de gewone wesp leven de Franse veldwespen slechts met ongeveer 10 andere wespen in het nest.

Franse veldwespen hebben vaak nesten naast elkaar, gewone wespen niet. Wanneer er sprake is van meerdere nesten in de tuin, zal het hoogstwaarschijnlijk om de Franse veldwesp gaan.

Leuk om te weten is dat de vrouwtjes zwarte ogen hebben, terwijl de mannetjes groene ogen hebben. Daarnaast zijn de vrouwtjes te herkennen aan de gekromde uiteinden van hun voelsprieten.

De koningin overwintert op beschutte plaatsen. Bij voorkeur in bomen, maar kan ook voorkomen in woningen, schuren en kantoorgebouwen.

In het voorjaar vormt deze koningin een nest. Dit is een open nest, hierin zitten ongeveer 10 nesten. De veldwesp bewoont vaak meerdere nesten naast elkaar. Het is niet gek dat er twee jonge koninginnen naast elkaar aan dezelfde nesten werken. De meest dominante wesp wordt koningin en zorgt voor eitjes. De andere vrouwtjes worden werksters.

Aangezien de Franse veldwesp niet op zoetigheid af komt, is er zelden contact met de mens. Als de wesp in gevaar is zal deze steken.

Deze wesp jaagt voornamelijk op insecten en is daarmee een uitstekende natuurlijke bestrijder.

Wanneer u overlast ervaart adviseren wij om contact op te nemen met onze wespenlijn.

Duitse wesp

Kenmerken

De Duitse wesp behoort samen met de gewone wesp tot de limonadewespen. Deze groep wespen is over het algemeen actiever in de tweede helft van de zomer.

De koningin (20 mm) is wat duidelijker te onderscheiden dan de andere wespen (10-15 mm). Ze lijken erg veel op de gewone wesp. Een geelzwarte tekening op het lijf en een echte wespentaille!

In een wespennest van Duitse wespen kunnen zo’n 5000 stuks voorkomen. We kunnen dan oprecht zeggen dat het sociale dieren zijn. 

Ook de Duitse wesp maakt zijn nest door vezels fijn te kauwen, hierdoor komt er een papier-maché mengsel waar raten van gemaakt worden.

In de cellen van de raat legt de koningin eitjes, dit worden larven. De eerste leg zijn allemaal vrouwtjes, de werksters. Zij zorgen voor verzorging van de andere larven en de uitbouw van het wespennest. Rond augustus/september worden er mannelijke en vrouwelijke vruchtbare wespen geboren. Uiteindelijk sterven de mannetjes en de vrouwtjes vliegen uit. Ook de koningin en de overgebleven vrouwtjes overleven niet. Alleen de jonge, bevruchte vrouwtjes, zoeken een plaats om te overwinteren.

Wanneer de wespen in het nauw worden gedreven of het nest wordt bedreigd dan kunnen ze steken.

Bij overgevoeligheid raden we altijd aan om contact te zoeken met een arts. 

Wespen zijn erg nuttige vliegende insecten, op hun menu staan namelijk andere insecten zoals muggen, vliegen en hooiwagens. 400 wespen kunnen dagelijks zo’n 3000 insecten eten. 

Heeft u overlast door wespen? Bel of mail ons direct, zodat wij kunnen helpen!

Graafwesp

Kenmerken

De graafwesp is een solitaire wesp. Deze bestaat uit twee families: Sphecidae (graafwesp) en Crabronidae (langsteelgraafwesp).

Een nest vinden we meestal in de grond, maar het komt ook wel eens voor dat we ze in een boomstronk of stengel van een plant vinden.

De kleur komt erg overeen met de gewone en Duitse wesp. Er zijn graafwespen die meer oranje/bruin van kleur zijn.

Er zijn ruim 170 soorten graafwespen in Nederland. Graafwespen zijn solitaire wespen, maar in sommige gevallen zien we dat verschillende nestjes goed naast elkaar kunnen leven. 

Ze leven in holen van 20 à 30 cm in de grond. Vaak zijn deze gemaakt van losse grond/zand. Hierin zijn verschillende kraamkamers voor de larven gemaakt. 

De vrouwtjes verzorgen de larven zelf. De mannetjes sterven namelijk na de bevruchting. Ze voeden zich met één insectensoort, zoals een vlieg of een mug.

Zodra de herfst en winter dichterbij komen sterven er steeds meer wespen. Zo ook de graafwespen.

Steken, dat doen graafwespen niet! De enige keer dat ze haar angel gebruikt is om insecten te verdoven.

Maar niet alle grondwespen zijn graafwespen, dus pas op met de benadering. Wilt u zeker weten met welke wesp u te maken heeft, stuur een foto door naar onze experts.

Zodra ze in houten constructies zitten, wil dat zeggen dat het hout al aangetast was. De overlast die ze kunnen veroorzaken waar wij als mensen last van kunnen hebben is de aantasting van voegen en hout. Deze hollen ze uit. 

De wespen eten insecten, dus zijn ze erg nuttig! 

Wanneer een nest geen overlast veroorzaakt adviseren wij om deze wespen met rust te laten.  

Heeft u wel overlast, dan kunt u altijd contact opnemen met de wespenlijn van Traas Nederland.

Wespen bestrijden

Heeft u overlast van wespen? Maak een wespennestmelding aan. Een ervaren wespenspecialist van Traas Ongediertebestrijding komt graag bij u langs. Wij proberen deze overlast zo snel mogelijk te verhelpen. 

Snel aanmelden: 088-22 121 30 of vul onderstaand formulier in.