Ze zitten graag in vochtige ruimtes

Rioolvliegjes

Rioolvliegjes komen, zoals hun naam aangeeft, rechtstreeks uit de riolering. Hoewel ze niet kunnen steken of bijten, vormen ze alsnog een risico voor onze gezondheid. Ze kunnen op voedsel of keukengerei landen en daarbij schadelijke bacteriën en schimmels achterlaten. Deze micro-organismen kunnen ziektes veroorzaken wanneer we ermee in contact komen. Daarom is het belangrijk om de aanwezigheid van rioolvliegjes snel aan te pakken.

Rioolvliegje met witte achtergrond
Rioolvliegje close-up

Hoe herken je rioolvliegjes

Als je rioolvliegjes ziet, lijken ze op kleine motjes. Ze hebben een bruin lijfje en zijn bedekt met kleine haartjes, ook op hun vleugels. Ze zijn geen sterke vliegers. Meestal maken ze korte vluchtjes en rusten daarna weer uit.

Rioolvliegjes komen vaak voor wanneer er een breuk in de riolering is en ontstaan uit rottend, organisch materiaal. Op deze plekken legt de vlieg haar eitjes, zodat de larven zich kunnen voeden met het rottende materiaal.

Hoe kom je van rioolvliegjes af?

Heb je last van rioolvliegjes? Als je de stank wegneemt, los je het probleem met de rioolvliegjes niet op. Als er na het oplossen van de oorzaak van de stank vervuilde grond achterblijft, blijf je de ontwikkeling van de rioolvliegjes houden, omdat ze daar hun eitjes leggen. Dit moet je weghalen of afdekken.

Riool met slang

Hoe voorkom je rioolvliegjes?

Voorkomen is beter als bestrijden

Rioolvliegjes komen voor in vochtige omgevingen, zoals plekken met schimmel, vervuild water en rottend organisch materiaal. Dit kan bijvoorbeeld in verstopte of lange tijd niet gebruikte afvoeren, putjes, leidingen of ondergelopen kruipruimtes zijn. Vaak duidt dit op een probleem met het riool. De vliegjes leggen hun eitjes in het vrijgekomen slib, waar de larven zich voeden met het rottende materiaal. Daar groeien ze vervolgens snel.

Controleer ruimtes die je niet vaak gebruikt, zoals een kelder of kruipruimte, regelmatig op lekkages.

Rioolvliegjes leggen hun eitjes in stilstaand water. Dit water kan makkelijk ontstaan in potten, bakken of tonnen na een regenbui. Bij warm weer wordt het water snel vies, en verschillende insecten leggen daar hun eitjes. Stilstaand water weghalen helpt om muggen te voorkomen.

Besteed extra aandacht aan hygiëne. Houd afvoeren schoon en spoel alleen dingen door die daar thuishoren. Zo voorkom je dat vuil zich ophoopt.

Hoe kan je zelf rioolvliegjes bestrijden?

Wat kan je zelf doen om rioolvliegjes te bestrijden

Het is belangrijk om rioolvliegjes snel te bestrijden. Mensen die eerder last hebben gehad van deze vieze insecten kunnen dat beamen! Sommigen bellen zelfs in paniek bestrijders, want rioolvliegjes komen altijd in grote aantallen en verspreiden schadelijke bacteriën. Dit is niet vreemd, aangezien de vliegjes direct uit het riool komen. Ze kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid, dus het is essentieel om een plaag snel te stoppen. Volg de tips en kijk wat het resultaat is.

Rioolvliegjes leggen hun eitjes op vieze plekken en in stilstaand water. Dit gebeurt vaak bij rioolproblemen, maar ook in plantenbakken, watertonnen, gieters of zelfs de dakgoot. Maak deze plekken schoon of verwijder ze om te voorkomen dat de vliegjes zich daar voortplanten.

Als de rioolvliegjes uit een verstopte afvoer komen en je de verstopping niet meteen kunt oplossen, kun je de opening van de afvoer tijdelijk afplakken. Zo kunnen de vliegjes niet je woning of gebouw binnendringen. Het is wel belangrijk om de verstopping uiteindelijk te verhelpen.

Als een verstopping in de afvoer de rioolvliegjes veroorzaakt en je de verstopping zelf kunt verhelpen, is dat de snelste en beste oplossing.

Heb je rioolvliegjes in huis? Je kunt ze eenvoudig met een stofzuiger verwijderen. Zorg er daarna voor dat je de stofzuigerzak meteen weggooit, zodat de vliegjes niet weer uit de stofzuiger kunnen ontsnappen.

Meer informatie over de bestrijding van rioolvliegjes?

Lukt het niet om zelf van de rioolvliegjes af te komen? Daar wilt u vast zo snel mogelijk van af. Schakel daarom de specialisten van Traas Nederland in. Bel 088 – 22 121 22 en maak direct een afspraak met één van onze plaagdierbeheersers.