heipaalkever

Verzwakken het hout

Heipaalkever herkennen

De heipaalkever wordt ook wel kersentor of kersenbijter genoemd. Hij lijkt op de boktor vanwege de lange voelsprieten, maar de heipaalkever behoort tot een andere insectenfamilie, hij hoort namelijk bij de schijnboktorren .

Een volwassen heipaalkever is tussen de 6 en 12 mm lang. De heipaalkever is over het algemeen roodbruin van kleur, met een zwart uiteinde van zijn dekschild. De larven zijn ongeveer 12-18 mm groot. De heipaalkever ontwikkeld in nat hout.

 

Heb ik overlast door de volwassen heipaalkever
  • Kleine ‘uitvliegopeningen’
    Dit zijn de uitvliegopeningen die de volwassen houtkevers gebruiken om zich naar buiten te begeven. 
  • Ophopingen van zaagsel
    Volwassen heipaalkevers die willen uitvliegen, duwen het zaagsel naar het oppervlak, wat zorgt voor kleine ophopingen van verpulverd hout op uw vloer of houtconstructie. Dit boormeel is vaak een combinatie van uitwerpselen, zaagsel en snippers van het hout.
  • Boormeel ’tranen’
    Uitlopers of plekken in het hout waarbij oppervlakkige schade te zien is.

Heipaalkever schade

Heipaalkevers vormen geen direct gezondheidsrisico. De boorgangen van hun larven veroorzaken echter bouwkundige risico’s omdat de dragende houtstructuren volledig verzwakken. Het vochtige aangetaste hout kan doormidden breken of de structuur kan instorten. Dit kan gevaarlijk zijn voor de bewoners van het gebouw.
De larve van de heipaalkever richt de schade aan in het hout en ‘vreten’ het hout weg.
Uiteindelijk zal het volwassen exemplaar de uitvliegopeningen maken. Pas dan ziet u dat er schade is. Het aangetaste hout kan zijn ‘sterkte’ of draagkracht verliezen.

Heipaalkever in huis

We raden niet aan om zelf aan de slag te gaan met sprays, hitte of chemische middelen uit de doe-het-zelfzaak, aangezien deze vaak niet effectief genoeg zijn. Ook ligt de oorzaak meestal ergens anders waardoor bestrijden vaak niet nodig is.

Wat kunt u wel doen?

• Markeer en fotografeer om nieuwe activiteit makkelijker op te merken
• Leg papier neer onder de gaatjes om zaagsel of ‘boormeel’ op te vangen

Heipaalkever bestrijden

Het is belangrijk om direct actie te ondernemen bij het vermoeden van de heipaalkever. Aangetast hout wordt zwakker en kan uiteindelijk scheuren of breken. Is de schade al te groot, dan kunnen delen van het hout vervangen worden door constructief houtherstel.

Om problemen door houtaantasting te voorkomen, kan hout preventief behandeld worden tegen aantasters. Dit verlengt de levensduur en kan op die manier schade voorkomen.