Broedvriij

Natuurlijk zijn er regels

Broedvrij, wat bedoelen we daarmee?

Eigenlijk is het vrij simpel. Wij bedoelen daarmee dat er geen nestelplaatsen komen op plekken waar we geen nesten willen hebben. Het gaat dan niet zozeer om nestjes van bijvoorbeeld koolmeesjes,  maar wij doelen op nesten van ganzen, meeuwen, visdieven en scholeksters. Wij kunnen u helpen bij het broedvrij houden van bijvoorbeeld haven-, bedrijven- of bouwterreinen of van daken van gebouwen.

Werkwijze broedvrije terreinen

Terreinen

Onze ecoloog maakt een inventarisatie van het terrein om te kijken welke dieren er leven. Als er dieren leven die beschermd zijn, zoals vleermuizen of mussen, dienen die eerst gemitigeerd te worden naar een nabijgelegen veilige locatie. Daarvoor is een ontheffing nodig van de Omgevingswet. Als er geen beschermde diersoorten worden aangetroffen, is het bij groene terreinen het beste om te zorgen dat het terrein eerst gemaaid en geklepeld wordt (kunnen wij dat regelen?) voordat de vogels naar een plek gaan zoeken om te broeden. Planten en struiken kunnen het best worden verwijderd om schuil- en broedplaatsen te verminderen op het terrein. Hierdoor zullen vogels zich niet langer op hun gemak voelen en zullen zij een andere plek als onderkomen gaan zoeken. Dit voorwerk is zeer belangrijk, omdat de vogels in het broedseizoen dan niet of veel minder worden verstoord.

Daken van panden

In sommige steden is overlast van scholeksters of visdiefjes. Het zijn beschermde inheemse vogelsoorten. Het nest van een scholekster  is niet meer dan wat steentjes, schelpjes of stro in een kuiltje op de grond. Hij broedt ook op grinddaken, net als de visdiefjes. Scholeksters kunnen veel lawaai maken. Ze besteden veel tijd aan de paarbinding en het verdedigen van het territorium tegen buurparen. Dit doen ze met een opvallende ceremonie waarbij ze veel kabaal maken. Ook natuurlijke vijanden worden luidruchtig verjaagd.

Roofvogelvliegers, schrikballonnen, vogelverschrikkers etc.

Het verstoren zal bijvoorbeeld gebeuren met (roofvogel)vliegers, schrikballonnen, vogelverschrikkers, linten, geluiden (angstkreten) of lasers. Dit telkens op andere plaatsen en op andere tijden, zodat de vogels er niet aan gaan wennen. Verder zullen wij zelf ook fysiek gaan verstoren door bijvoorbeeld het rondlopen met een hond.

Biologische broedvrij-oplossingen met roofvogels

Eventueel hebben wij ook biologische oplossingen door onder andere het inpassen van nestvoorzieningen voor roofvogels. Deze zullen vele andere vogelsoorten verstoren en deels weghouden.

Wij werken binnen wettelijke normen.

Wij werken altijd binnen de wettelijke normen. Dus met wettelijk toegelaten materialen en op een zodanige wijze dat de vogels de tijd krijgen om een ander onderkomen te vinden. Bovendien worden de broedvrij werkzaamheden alleen uitgevoerd nadat aan u een vergunning is verstrekt of na een MER inventarisatie. Uiteraard helpen wij u met de inventarisatie.