Toekomstbestendige beheersing bewijst nut

IPM Plaagdiermanagement

Naast het werken volgens de IPM-methode, zijn er nog een aantal zaken met betrekking tot plaagdierbeheersing geregeld in de wet.

In Nederland moeten bestrijders van plaagdieren voldoen aan de regels van vakbekwaamheid. De omgevingswet moet in acht worden genomen. Deze wet voorkomt onnodig dierenleed bij de bestrijding van plaagdieren.

De Europese Biociden Verordening regelt het in de handel brengen en gebruiken van biociden, waaronder middelen tegen plaagdieren. De wet eist dat de middelen op een veilige manier worden gebruikt.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) oordeelt of een middel in Nederland verkocht en gebruikt mag worden.

Personeel demonstratie rattenklem

Ervaring en deskundigheid

Traas Nederland is inmiddels ervaren en deskundig op het gebied van IPM knaagdierbeheersing en IPM plaagdiermanagement (Integrated Pest Management) en bedrijven hebben positieve ervaringen met het feit dat ze minder rodenticiden zijn gaan gebruiken. Door het werken volgens de IPM-structuur is de communicatie duidelijk. We zien dat bij steeds meer bedrijven het beheersen van plaagdieren volgens de IPM-methode ingeburgerd raakt. Als preventieve maatregelen niet blijken te helpen komt het inzetten van niet-chemische middelen achteraan in de te nemen stappen tegen plaagdierbeheersing.

We richten ons niet alleen op het bestrijden van plaagdieren, maar ook op het voorkomen van houtbeschadigingen door schimmels, insecten en andere biologische factoren. IPM houtbescherming is een belangrijk onderdeel van onze aanpak. 

Focus op afweer en preventie

De nadruk ligt op afweer, preventie en het gebruik van niet-chemische methoden voor bestrijding. Door deze regels wordt de kans verkleind dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen, wat als voordeel heeft dat er geen vergiftiging of resistentie optreedt. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is niet meer toegestaan voor preventieve of continue toepassingen en mag alleen worden ingezet bij een verhoogde plaagdruk.

Wij volgen de onderstaande stappen:

  1. Monitoring: identificering waar knaagdieren zich bevinden in en rondom uw bedrijf.
  2. Habitatbeheer: maak uw bedrijf minder aantrekkelijk voor knaagdieren.
  3. Niet-chemische bestrijding: gebruik eerst mechanische middelen zoals klemmen en vallen bij overlast.
  4. Chemische bestrijding: pas rodenticiden alleen als laatste redmiddel toe. Hiervoor is een persoonlijke licentie en een bedrijfscertificaat vereist.

Wij staan voor u klaar!

De nadruk ligt op het voorkomen van overlast in plaats van het bestrijden. Deze geïntegreerde plaagdierbeheersing is een continu proces om de omgeving minder aantrekkelijk te maken voor plaagdieren. Hiermee kunnen wij u goed helpen. Wij blijven u begeleiden gedurende het gehele proces.