Termieten close-up

termieten

Vreetgrage insecten

Termieten schade 

Er zijn in de wereld 2300 termietensoorten bekend, waarvan er 183 soorten gebouwen kunnen beschadigen en 83 soorten zelfs ernstige schade aan gebouwen kunnen aanrichten. In andere landen worden termieten als een ernstige plaag gezien, omdat ze ook afgewerkt hout kunnen beschadigen. Dit kan variëren van gebouwen en meubels tot hekwerken en palen. Daarnaast komen termieten ook  voor in andere materialen zoals boeken, papier, kleding, leer, schoenen, planten en levende bomen.

In Nederland komen van oorsprong geen termieten voor, maar vanwege het importrisico en klimaatverandering is de kans groot dat termieten zich hier op meer plekken gaan vestigen. In 2023 is er signaaladvies over termieten afgegeven door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Termieten close-up met larven
Termieten herkennen

Veel mensen herkennen termieten als witte mieren, maar termieten zijn het meest verwant aan kakkerlakken. Het zijn wel sociale insecten, zoals mieren en bijen, maar er zijn verschillen. Bij termieten is er geen popstadium; de nimfen (jonge termieten) lijken qua uiterlijk op de volwassenen. Bij termieten blijft het mannetje (de koning) na de paring in leven en blijft hij samen met de koningin.

Termieten overlast

Bij termietenoverlast, kunt u moddertunnels zien die van de grond naar een waterbron of naar een voedselbron, zoals hout, leiden. Deze tunnels zijn vaak zichtbaar langs muren of de fundering van een gebouw. Wanneer de termietenaantasting verder gevorderd is, kunnen er ook vrijhangende tunnels zichtbaar vanuit het plafond, balken of andere hoge structuren.

Termieten kunnen schade aan houtwerk veroorzaken. Bij het openbreken van hout kunnen termieten zichtbaar worden. Een termietenpopulatie kan zich in houtwerk lange tijd onopgemerkt ontwikkelen voordat de schade zichtbaar wordt.
Op enkele momenten in het jaar maken de gevleugelde termieten een bruidsvlucht, wat ook binnenshuis kan gebeuren. Dit doen ze om nieuwe kolonies te stichten. De gevleugelde termieten kunnen donkerder van kleur zijn dan de niet-gevleugelde termieten.

Termieten schade op hout

Termieten voorkomen

Vochtbeheersing: Zorg ervoor dat er geen vochtproblemen zijn in en rondom je woning, aangezien termieten goed gedijen in vochtige omgevingen. Het verminderen van vocht is dan belangrijk.

Houtcontact vermijden: Voorkom direct contact tussen hout en de grond. Hout dat in direct contact staat met de grond is kwetsbaarder voor termieten.

Regelmatige inspectie: Voer periodieke inspecties uit om vroegtijdige tekenen van termieten te ontdekken. Let op tekenen van houtbeschadiging, zoals holle geluiden bij het tikken op hout

Termieten nest
Termietenschade bij scharnier

Termieten bestrijden

Het is belangrijk om termietenoverlast niet zelf aan te pakken, omdat er een risico is dat de termieten zich gaan verplaatsen, waardoor het probleem erger wordt. We raden daarom aan om altijd een professionele plaagdierbestrijder in te schakelen bij termietenproblemen. Onze vakmensen weten precies hoe ze uw termietenprobleem het beste kunnen oplossen en doen u een gepast voorstel om van het probleem af te komen