Lichtschuwe alleseters...

Kakkerlakken

Kakkerlakken kunnen voor veel overlast en problemen zorgen. Ze bevuilen voedsel en dragen smetstoffen met zich mee zoals salmonellosen, mijten en bacteriën. Daarnaast verspreiden ze een onprettige geur. Om problemen met kakkerlakken te voorkomen worden onder andere naden en kieren afgedicht na de behandeling.

Veel kakkerlakken zijn lichtbruin van kleur en zijn over het algemeen 1 tot 1,5 cm lang. Kakkerlakken kunnen ook vliegen maar doen dit enkel bij zeer hoge temperaturen. De maximale leeftijd van een volwassen kakkerlak is zo’n 6 maanden.

Kakkerlakken zijn lichtschuw en alleseters als het gaat om verse en vochtige voedingswaren. De kakkerlak kan wel 10 tot 40 dagen zonder voedsel. Ze leven voornamelijk op warme, donkere en vochtige plaatsen met een hoge temperatuur. Er zijn verschillende soorten kakkerlakken die allen hun eigen kenmerken hebben zoals de: Amerikaanse kakkerlak, Bruinband kakkerlak, Duitse kakkerlak, Oosterse kakkerlak en Surinaamse kakkerlak.

Kakkerlak op tafel

Maak kennis met...

Duitse kakkerlak

Kenmerken

Dit is de meest voorkomende kakkerlak in Nederland.

- Kleur: lichtbruin met 2 zwarte lengtestrepen op zijn borstschild.
- Lengte: 1 tot 1,5 cm (excl. antennen).
- Lijkt op de Bruinband kakkerlak.
- Eipakket: 30 eitjes, uitkomen duurt 6 tot 12 weken.
- Levensduur: 6 maanden tot 1 jaar.
- Alleseter (zelfs eigen soortgenoot).

De Duitse kakkerlak is erg lichtschuw en leeft bij voorkeur op donkere, warme (25 tot 30 graden) en vochtige plaatsen. Denk aan restaurantkeukens, fabriekshallen en/of bakkerijen. Ze zijn erg gevoelig voor kou. 12 uur in een temperatuur van -4 °C overleven ze niet.

Duitse kakkerlakken zijn alleseters. Ze eten onder andere dode dieren, uitwerpselen en afvalstoffen. Als ze willen kunnen ze tot 6 weken zonder voedsel. 

Bij de Duitse kakkerlak zijn de nimfen (de jongen) donkerder van kleur. Ze hebben geen vleugels.

Tijdens de groei vervellen de nimfen 4 tot 8 maal.

Nadat de eitjes zijn uitgekomen kan het tot 1 jaar duren tot de kakkerlak volgroeid is. 

De Duitse kakkerlak kan voor behoorlijk wat schade en overlast zorgen in restaurants en andere plaatsen waar voedsel wordt bereid. Wanneer ze in aanraking komen met voedsel kunnen ze allerlei ziektes verspreiden.

Bruinband kakkerlak

Kenmerken

De bruinband kakkerlak staat ook bekend als huiskakkerlak.

- Kleur: lichtbruin met een lichte dwarsstreep op het borstschild en achterlijf.
- Langere antennes dan de Duitse kakkerlak.
- De mannetjes hebben langere vleugels.
- Eipakket: 15 eitjes.
- Levensduur: tussen de 3 en 4 maanden.
- Eten graag zetmeelproducten en stijfsel van behang en boekenlijm.

Zijn oorsprong ligt in Afrika, maar door al het reizen van de mens en het vervoeren van goederen zijn zij overal ter wereld te vinden. Omdat ze veel te vinden zijn in woningen, gebouwen en schepen hebben ze de bijnaam huiskakkerlak.

Deze voorraadaantaster houdt van 30 °C. Onder de 24 °C zal de ontwikkeling sterk afnemen.

De periode van ei tot volwassen kakkerlak duurt ongeveer 7 tot 9 maanden. De bruinband kakkerlak is niet lichtschuw en zit vaak achter schilderijen, boekenkasten en behang.

Bruinband kakkerlakkken bevuilen voedingsmiddelen en ze laten ook uitwerpselen achter. Deze kakkerlakken kunnen kortsluiting veroorzaken wanneer zij een plekje vinden in de meterkast. Daarnaast verspreiden deze beestjes mijten en allerlei bacteriën zoals Salmonella, Hospitalismus, ziekte van Weil, Paratyfus. Tot slot kan het erg stinken door de aanwezigheid van bruinband kakkerlakken.

Amerikaanse kakkerlak

Kenmerken

De Amerikaanse kakkerlak is glanzend roodbruin met lichtgele plekken op de vleugels en het schild. Dit is de grootste kakkerlak die met regelmaat in Nederland wordt aangetroffen.

Ze liften vaak mee met goederen. De Amerikaanse kakkerlak kan wel 2,5 tot 4,5 cm groot worden (antennes niet meegerekend). Deze kakkerlak vindt je niet zo gauw in huis maar in restaurants, fabriekshallen en/of bakkerijen waar de ruimtes warm en vochtig zijn.

De levensduur van een Amerikaanse kakkerlak is gemiddeld anderhalf tot twee jaar. Vrouwtjes produceren gemiddeld 18 tot 62 eipakketjes tijdens hun leven. Nadat de eipakketjes gelegd zijn, duurt het gemiddeld één jaar tot de Amerikaanse kakkerlak volwassen is. Om in leven te blijven eet de Amerikaanse kakkerlak bijna alles (zelfs zijn eigen soortgenoot), daarnaast is het zo dat hij wel tot vijf weken zonder voedsel kan.

Wanneer de Amerikaanse kakkerlak in aanraking komt met voedsel kunnen ze tot 22 verschillende soorten ziektes verspreiden. Daarnaast kan de aanwezigheid van deze kakkerlakken voor allergische reacties zorgen.

Oosterse kakkerlak

Kenmerken

De Oosterse kakkerlak is blauwzwart van kleur en wordt ook wel bakkerstor genoemd. Ze zijn 2,1 tot 2,8 cm lang (exclusief antennen). De vrouwtjes hebben kleine vleugels terwijl de mannetjes grotere vleugels hebben, maar ze kunnen niet vliegen.

De Oosterse kakkerlak is lichtschuw en een alleseter met een voorkeur voor zoet en zetmeel. Oosterse kakkerlakken kunnen wel twee tot vier weken leven zonder voedsel. Ze zijn voornamelijk te vinden op vochtige, donkere plaatsen in keukens, kruipruimtes/kelders en waterleidingen.

Het leven van een volwassen Oosterse kakkerlak duurt gemiddeld twee tot negen maanden. De vrouwtjes zetten in deze periode gemiddeld 5 tot 20 eipakketjes af. Uit deze eipakketjes komen weer 16 kleine kakkerlakken. De ontwikkeling van ei tot volwassen kakkerlak duurt bij 25 graden gemiddeld 13 tot 17 maanden. Oosterse kakkerlakken hebben een uitwendig skelet. Dit houdt in dat zij moeten vervellen om te kunnen groeien.

De Oosterse kakkerlak kan veel schade aanrichting in woningen. Ze laten overal uitwerpselen achteren. Hierdoor bevuilen ze voedsel en komen er bacteriën vrij. Ze verspreiden ziektes en laten een onaangename geur achter door de uitscheiding via de rugklier.

Surinaamse kakkerlak

Kenmerken

Surinaamse kakkerlakken hebben een forse bouw en hebben twee antennen. In Nederland komen enkel de vrouwtjes voor, zij hebben langere vleugels dan de mannetjes. De nimf is lichter van kleur en kleiner.

De Surinaamse kakkerlak komt vooral voor in een warme omgeving zoals in kassen, serres en zwembaden. Ze zijn lichtschuw en eten het liefst planten.

Het leven van Surinaamse kakkerlakken duurt gemiddeld 15 tot 17 maanden. Een vrouwtje zet gemiddeld drie keer haar eipakket af. Het ei pakket van het vrouwtje bestaat uit gemiddeld 26 jonge kakkerlakken. Het vrouwtje zal haar eipakket vooral op warme plaatsen afzetten. De duur van ei naar volwassenheid duurt ongeveer zes maanden. De temperatuur bepaalt de snelheid van de ontwikkeling van het ei naar volwassenheid. 

Een volwassen Surinaamse kakkerlak is glanzend zwart/ bruin van kleur en is 1,7 tot 2,5 cm lang. 

Surinaamse kakkerlakken richten voornamelijk schade aan planten. Dit kan voor grote problemen zorgen in kassen.

Er is echter één uitzondering: de bestrijding van Surinaamse kakkerlakken bestaat voornamelijk uit het vangen van de voorraadaantasters. Wanneer insecticide nodig is moet er voor gezorgd worden dat het bestrijdingsmiddel niet schadelijk is voor planten. Het plaatsen van vangpotten is ook een goede bestrijdingsmethode. Als het lukt om de schuilplaats van de kakkerlakken te vinden dan kunt u deze plek koelen tot onder de vijf graden, leven onder -4 graden is meestal fataal voor kakkerlakken.

Voorkomen is beter dan bestrijden

Wat kun u zelf doen

Voor vrijwel alle kakkerlakken gelden dezelfde tips:
- Verklein de kans op de kakkerlak in uw woning of bedrijfspand door alles goed schoon en opgeruimd te houden.
- Neem voedselbronnen weg en maak naden en kieren dicht. Tot slot is het belangrijk om voortplantingsbronnen te saneren.

Wilt u meer informatie over kakkerlakkenbestrijding?
Neem dan contact met ons op of laat een specialist uit uw regio een inspectie uitvoeren.