houtherstel schade

Houtaantasters

Zet Traas Building Care in bij houtschade

Waarom

Houtinsecten bestrijden

Boktoren, houtwormen, bonte knaagkevers (grote houtwormkever) en houtmieren zijn voorbeelden van insecten die ervoor zorgen dat het hout binnen uw schuur, woning of bedrijfspand beschadigd raken. Daarnaast kunnen ook vocht en zwammen zorgen voor de nodige houtschade. Traas Building Care is onderdeel van Traas Nederland. Zij hebben jarenlange ervaring met het bestrijden van deze insecten en oorzaken. 

Glanzende houtmier

Kenmerken

Een glanzende houtmier is, zoals de naam al doet vermoeden, een zwarte, glimmende mier. Deze mier kan tussen de 3,5 mm en 5 mm groot worden. De glanzende houtmier valt ook op door de citroenachtige geur die ze verspreidt, waarmee ze andere miersoorten kunnen verdrijven.
Meer informatie

Bonte knaagkever

Kenmerken

De bonte knaagkever hoort onder de houtaantasters. En deze houtaantaster heeft een eigen specifieke bestrijding nodig. In combinatie met zwammen is dit insect schadelijker dan de meeste mensen denken. Hout dat bijvoorbeeld door bruinrot (huiszwam) is aangetast, vormt de ideale voedingsbron voor de bonte knaagkever. Het oplossen hiervan is vakwerk en hangt nauw samen met vochtbestrijding en het verhelpen van eventuele lekkages. Hiervoor is deskundigheid nodig en dit kunnen wij u bieden!
Meer informatie

Termieten

Kenmerken

Er zijn in de wereld 2300 termietensoorten bekend, waarvan er 183 soorten gebouwen kunnen beschadigen en 83 soorten zelfs ernstige schade aan gebouwen kunnen aanrichten. In andere landen worden termieten als een ernstige plaag gezien, omdat ze ook afgewerkt hout kunnen beschadigen. Dit kan variëren van gebouwen en meubels tot hekwerken en palen. Daarnaast komen termieten ook voor in andere materialen zoals boeken, papier, kleding, leer, schoenen, planten en levende bomen.
Meer informatie

Boktor

Kenmerken

De larven van de huisboktorren eten je hout op waardoor dikke dragende balken in enkele jaren compleet verpulverd worden met instortingsgevaar als gevolg. Niet geverfde houten meubels en vloeren zijn ook een smakelijk hapje voor de larve van de huisboktor. Indien u denkt last te hebben van deze larven dan is het belangrijk zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.
Meer informatie

Heipaalkever

Kenmerken

De heipaalkever wordt ook wel kersentor of kersenbijter genoemd. Hij lijkt op de boktor vanwege de lange voelsprieten, maar de heipaalkever behoort tot een andere insectenfamilie. Een volwassen heipaalkever is tussen de 6 en 12 mm lang. De heipaalkever is over het algemeen roodbruin van kleur, met een zwart uiteinde van zijn dekschild. De larven zijn ongeveer 12-18 mm groot.
Meer informatie

Houtworm

Kenmerken

Houtworm in uw huis of meubels, dat is het laatste waar u op zit te wachten. Toch komt het vaak voor dat tijdens een verbouwing de gipsplaten of de vloerbedekking weggehaald wordt, waardoor het kale hout zichtbaar wordt. Wanneer u dan hoopjes met boormeel of kleine uitvliegopeningen ziet, weet u dat er houtworm aanwezig is (geweest). Dit komt omdat de houtworm na de totale ontwikkeling in het hout zich naar buiten knaagt, waarna zij zullen uitvliegen om te gaan paren en eieren af te zetten.
Meer informatie

Spinthoutkever

Kenmerken

De ontwikkeling van spinthoutkevers is kort ten opzichte van die van de huisboktor. Het wijfje legt 70 eitjes in zeer kleine openingen. Daarmee begint ze twee tot drie dagen na de bevruchting. De eitjes worden in groepjes afgezet. Na één tot drie weken komen de larven uit het eitje en kruipen het spinthout in. Als de larven volgroeid zijn kruipen ze tot onder de buitenste laag om daar in een poppenwieg zich te verpoppen. De duur van het larvestadium is drie maanden tot maximaal twee jaar.
Meer informatie

kelderzwam

Kenmerken

Een kelderzwam wordt vaak pas herkend wanneer de vruchtlichamen van de zwam zicht hebben ontwikkeld en zichtbaar zijn. De vruchtlichamen zijn geelbruin, onregelmatig van vorm, ongeveer 3mm dik en kunnen kunnen lichter zijn. Als de kelderzwam er al langere tijd zit kan de kleur grijs of groen worden door de sporen die erop zitten.
Meer informatie

Huiszwam

Kenmerken

Een huiszwam wordt vaak pas herkend wanneer de zich hebben ontwikkeld en zichtbaar zijn. De vruchtlichamen zijn brede, bruine plakken van ongeveer een centimeter met dikke witte randen. Huiszwam kan voorkomen op alle soorten hout. De optimale temperatuur voor de ontwikkeling van huiszwam is ongeveer 21 graden Celsius. Behalve hout kunnen ook papier, textiel en koolhydraat bevattende materialen, zoals aardappelen, worden aangetast. Hoewel de zwam de muren zelf niet aantast, kan hij er wel doorheen groeien.
Meer informatie

Houtwormkever

Kenmerken

De larven van de houtwormkever knagen vooral gangen, de kever knaagt naar buiten waardoor er gaatjes ontstaan. Deze gaatjes zijn de uitvliegopeningen. Deze kevers zijn klein en hebben een langwerpige en ovale vorm. Ze zijn lichtbruin, roodbruin of zwart van kleur. De kop is meestal bedekt door het halsschild. Ze zijn tussen de 2 en 6 mm groot.
Meer informatie

Herken actieve insecten

  • Kleine uitvlieggaten
    Dit zijn de uitgangen van de boorgangen die de houtkevers gebruiken om zich naar buiten toe te begeven.
  • Ophopingen van verpulverd hout
    Volwassen kevers die willen uitvliegen, duwen het boormeel naar het oppervlak, wat zorgt voor kleine ophopingen verpulverd hout op uw vloer of houtconstructie. Dit boormeel is vaak een combinatie van uitwerpselen met zaagsel of snippers van het hout.
  • Boormeel tranen
    Uitlopers of plekken in het hout waarbij schade te zien is.

Plan een gratis houtinspectie

Wanneer u het vermoeden heeft van bijvoorbeeld houtworm, houtkevers, termieten, zwam of houtrot, dan is het mogelijk om een gratis houtinspectie in te plannen met een medewerker van Traas Nederland. Wij komen bij u langs om te kijken of er actieve houtaantastende insecten of houtaantasters aanwezig zijn. We kunnen dan direct zien hoe groot de schade is en of er een behandeling nodig is. Dit advies ontvangt u van ons in een rapport op maat. 

Bel voor een vrijblijvende inspectie naar 088-2212122 of stuur een bericht via ons contactformulier.