Egel- en Marterkast
30 juli 2024Steen- en Boommarterkast
30 juli 2024Eekhoornkast
Deze eekhoornkast, gemaakt met behulp van adviezen van Stichting Eekhoornopvang Nederland, wordt door de rode eekhoorn gebruikt als kraamkast maar ook als overwinteringkast.
Traastip
De gierzwaluw broed graag in kolonies. Het is dus sterk aan te raden meerdere inbouwstenen naast elkaar in te bouwen.
Productdetails
De eekhoornkast is onder andere ontworpen door Stichting Eekhoornopvang Nederland. Hij kan door de rode eekhoorn worden gebruikt als kraam- en overwinteringskast. De brede ingang zorgt ervoor dat de eekhoorn met een jong in zijn bek naar binnen en naar buiten kan. De extra rand geeft de eekhoorns steun bij het klimmen. Holenduiven kunnen ook gebruik maken van deze kast.
Gewicht: 6.7 kg.
Binnenmaat b x h x d: 27 x 40 x 27.5 cm.
Buitenmaat b x h x d: 39 x 43.5 x 38 cm.
Kleur: Groen.
Materiaal: Multiplex.
Toepassing
Deze marterkast is ontwikkeld in samenwerking met de Zoogdiervereniging. De marterkast biedt een geschikt verblijf voor boom- of steenmarters, een plek waar zij kunnen schuilen of een nest kunnen bouwen. In de kast bevindt zich een speciaal kraamgedeelte, waar de marter haar jongen kan grootbrengen.
Als er overlast is door de steenmarter moet er een deskundige ingeschakeld worden om de marter te verjagen/vangen, waarna de marter in een ander gebied kan worden uitgezet. Preventief zou er een marterkast geplaatst kunnen worden. Deze fungeert als een alternatieve verblijfsplaats, waarmee voorkomen kan worden dat de steenmarter op ongewenste plekken intrek neemt.
Plaatsing
De kast kan het beste op minimaal 4 meter hoogte in een boom worden geplaatst op een rustige plek in het bos, park of in de tuin. Om regeninslag en oververhitting te voorkomen kan de kast het beste worden opgehangen met de ingang richting het noorden/oosten/noordoosten.
De kast kan worden opgehangen met behulp van de meegeleverde ophanglat, bouten en vleugelmoeren. Het kan helpen wat nestmateriaal in de kast te stoppen in de vorm van hooi of dor gras.
Veelgestelde vragen
Over marters
Wist u dat de marter een natuurlijke vijand is van ratten en muizen? Een marter in de buurt kan dus helpen met het verminderen van knaagdierenoverlast. Verder zijn boom- en steenmarters solidaire dieren. Dit betekent dat ze buiten paartijd alleen leven. De steenmarter komt ook steeds meer voor in stedelijk gebied. Hier kan het dier soms ook overlast veroorzaken in de vorm van geluid(stommelen), stank(uitwerpselen, overgebleven prooi), schade aan isolatiemateriaal en kapot gebeten leidingen of kabels. In de winter verblijft de steenmarter graag in spouwmuren, funderingen, kelders, zolders en schuren.